Franeker

0

Planetarium, Franeker

Franeker9

In het Friese Franeker staat een bijzonder leuk museum, het Planetarium van Eise Eisinga. Het Planetarium in Franeker is het oudste werkende planetarium ter wereld en loopt nog steeds op tijd. Het is alleen daarom al een bezoekje waard.

Een Planetarium is een zonnestelsel op schaal. Medewerkers van het Planetariumkamer geven een boeiende uitleg van ongeveer 15 minuten over Eise Eisinga en de werking van het Planetarium. Het museum is in het oude woonhuis van Eise Eisinga gevestigd. Eise Eisinga leefde in de 17e eeuw en het is bijzonder leuk om dit huis met o,a, een oude bedstee van binnen te zien. Je zult je verbazen over de lengte van de bedstee. In de 17e eeuw waren de mensen niet zo groot. sliep men zitten en droeg men een slaapmuts op het hoofd.

Eise Eisinga had een levenslange passie voor astrologie en wiskunde en bouwde in zijn huiskamer het Planetarium. Naast de Planetariumkamer kan ook het indrukwekkende raderwerk van het Planetarium op de de bovenste etage worden bezichtigd. Denk om je hoofd wat de plafonds zijn laag. Het museum bezit ook diverse historische astronomische instrumenten. Naast het planetarium bezat Eise Eisinga een wolkammerij, ook deze kammerij met diverse kamwerktuigen is te bezichtigen.

Franeker is een liefelijk klein plaatsje in Friesland waar men naast Fries ook Nederlands spreekt. Franeker is de 10de stad van de Friese 11 stedentocht dus wereld beroemd om het schaatsen. En als je dan toch in Franeker bent vergeet dan niet zo’n overheerlijke Fries suikerbrood bij de plaatselijke bakker te kopen. En ben je op zaterdag in Franeker vergeet dan niet om een heerlijke verse haring op de markt te eten.

Planetarium, Franeker, Friesland

Adres; Eise Eisingastraat 3, 8801 KE FRANEKER|
Openingstijden: hele jaar op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag is het Planetarium gesloten.
http://www.planetarium-friesland.nl

 

Planetarium, Oud Zuilen, Utrecht

Recentelijk is in huize Zuylenburgh te Oud Zuilen in de provincie Utrecht een plafondplanetarium volgens het voorbeeld van het planetarium van Eisinga geheel met de hand nagebouwd.Dit is het tweede plafondplanetarium van Nederland.

Planetarium Zuylenburg
Adres:Dorpstraat, Oud Zuilen
Bezoeken op afspraak

home

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.