Vietnam, Sapa

2

Vietnam, Sapa

Sapa ligt in noord Vietnam dichtbij de Chineese grens en heeft een overweldigend mooi bergachtig landschap met terrasvormige rijstvelden. Boek een softbed op de nachttrein vanuit Hanoi naar Lao Cai en ga daarna met een taxibusje naar Sapa. Vrouwen gekleed in traditionele kleding verwelkomen je lachtend op het moment dat je de taxi of bus uit stapt waarbij ze willen overhalen om een handgemaakt souvenirs of trip te kopen. Vergeet niet om genoeg geld mee te nemen want in Sapa kun je soms niet pinnen.  Je kunt vooraf een hotel boeken of ter plekke een hotel  met magnifiek uitzicht over de vallei uitzoeken. Het laatste hebben wij gedaan, er is keuze genoeg, zeker buiten het vakantieseizoen.

Avondmarkt in Sapa

Sapa heeft een gezellige hoofdstraat met een overdekte markt waar groente, vis, vlees en andere al dan niet plaatselijke heerlijkheden verkocht worden.  Op de avondmarkt kun je traditioneel Vietnamees eten. Je schuift aan aan een grote tafel en kiest vanaf de kaart of in de vitrine.

Bergstammen en klederdrachten

Rond Sapa liggen kleine dorpjes waar o.a. de Black H’mong en Red Dzao bergstammen leven. De stammen onderscheiden zich door de verschillende klederdrachten. De authentieke bevolking kleedt zich traditioneel. Vrouwen en kinderen bieden handgemaakte textiele voorwerpen als bandjes, mapjes en mutsen te koop aan.

Traditioneel boerenbedrijf

Om bedelen te voorkomen en kinderen te stimuleren om naar school te gaan is de regering er geen voorstander van dat kinderen souvenirs aan toeristen verkopen. Tegen oogsttijd wordt er mais met de hand geplukt en gepeld waarna het op grote matten langs de weg te drogen wordt gelegd.  De boeren werken op authentieke wijze.  De bevolking reist voornamelijk te voet en op scooters.  Een unieke ervaring is om onder begeleiding van een plaatselijke gids lopend door het gebied te trekken en te overnachten bij een locale  familie in een bergdorp.

Tips voor Sapa, met de brommer op pad

Huur in Sapa een brommer en verken op eigen kracht de omgeving. Er is weinig verkeer en veel wegen zijn er niet. Realiseer je wel dat je geen verzekering hebt en dat alle reparaties aan de brommer die je onderweg zou kunnen krijgen voor eigen rekening zijn. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Reizen is risico’s nemen. Eenmaal onderweg op je je brommer geniet je van een verkoelende bries; het landschap en de exotische natuur.

1. Thac Bac waterval, klim over de trappen langs de waterval omhoog.

 

2. Thac Tinh Bac waterval, na een uur wandelen bereik je de waterval in het hart van een Nationaal Park.

3. Hoang Lien National park, met de brommer door een valei met rijstvelden en een wilde rivier. Bij een checkpoint koop je een ticket waarna je met de brommer de vallei in mag.

4. Sapa is een absolute must als je Noord Vietnam bezoekt. Bezoek de dorpen in de omgeving en maak kennis met de boeren langs de rivier.

 

Share.

About Author

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.