Kunst, de kerk als museum

0

Religieuze kunst, geen moderne kunst maar tijdloze kunst

Loop op een warme dag tijdens je vakantie in Spanje of Italië eens een kerk binnen. Ten eerste is het er heerlijk koel en ten tweede zijn sommige kerken van binnen oogverblindend mooi. Of je nu gelovig bent of niet de prachtige beelden, schilderijen en plafonds zal menigeen verwonderen.

Spanje, Malaga

De kathedraal van Malaga ligt in het centrum van Malaga aan het plein Plaza del Obispo. Naast de kathedraal ligt de kerk Iglesia de Sagrario.  De kathedraal is gebouwd in diverse bouwstijlen en mist een toren. Zaterdag is een echte trouwdag in Spanje. Zaterdags zie je dan ook regelmatig Spaanse huwelijksparen door de straten lopen op weg naar de kerk waar de meeste trouwerijen plaatsvinden. Een kerkelijk huwelijk is in Spanje wettelijk bindend. Op zondag worden de baby’s gedoopt. Het dopen is een echte familie gebeurtenis waar familie en genodigden piccobello voor de dag komen.

Spanje, Barcelona, La Sagrada Familia

Misschien wel de bekendste en meest bezochte kerk ter wereld, de Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família. La Sagrada Familia is ontworpen door de in 1926 overleden architect Antoni Gaudi. Er wordt al ruim 100 jaar aan de basiliek gebouwd, de basiliek is waarschijnlijk in 2026 klaar maar dit is o.a. afhankelijk van de giften, schenkingen en toegangskaartjes. De bouw van de basiliek wordt hierdoor gefinancierd. Wil je deze kerk bezoeken koop dan vooraf tickets online dit bespaart je uren van wachten. Vanaf één van de torens heb je een geweldig uitzicht over de stad en heb je een kijkje op de bouwplaats.  De hoogste toren moet nog gebouwd worden en zal 170 meter hoog worden.

De La Sagrada Familia was het laatste levenwerk van Gaudi. Daarnaast ontwierp Gaudi vele andere karakteristieke bouwwerken. Typerend voor zijn stijl zijn de organische Jugendstil uitstraling. Alle bouwwerken van Gaudi staan op de werelderfgoedlijst van Enesco. In Barcalona zijn o.a. te bewonderen:

Park Güell, prachtige ronde mozaike banken, gebouwd op de berg Muntanya Peladade in de wijk La Salut.Vanaf de banken heb je een prachtig uitzicht over Barcelona en de Middellandse zee. In het park is het voormalige huis van Gaudi te bezoeken.

Casa Mila, ook wel de steengroeve genoemd, ligt aan de Passeig de Gràcia op nr. 92 is bewoond maar is gedeeltelijk open voor publiek

Casa Batlló, ook wel het huis der geeuwen genoemd, ligt aan de Passeig de Gracia op nr. 43 en is heel geopend voor publiek.

Casa Calvet, in opdracht gebouwd, ligt aan de Carrer de Casp op nr. 48, gedeeltelijk geopend voor publiek

Bellesguard, het huis met het fraaie uitzicht, ligt aan de Carrer de Bellesguard op nr. 16, is een privébezit maar is wel geopend voor publiek.

Palau Carrer, ligt aan de Nou de la Rambla op nr. 3-5, wordt gerestaureerd maar is gedeeltelijk te bezoeken.

Om de bouwwerken van Gaudi te bezichtigen moet voor de meeste panden een toegangsprijs betaald worden.

 

Straatbordjes

Religieuze straat bordjes wijzen de weg.

Straatbord

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.