In de winter naar de zon? Kies Marrakech!

0

Vlieg in 4 uur naar Marrakech. Nu, in het voorjaar van 2019, is dat super goedkoop. Vlieg weg van de hollandse winter naar een subtropisch klimaat.

Stap uit in een totaal andere wereld. Marrakech moet je gezien hebben. Smalle steegjes, eeuwenoude poorten en poortjes, gigantische souks, slangenbezweerders, echt een exotische wereld. Het is alsof je in een sprookje van duizend en een nacht loopt. En niet te vergeten het overheerlijke eten met de onvergetelijke tajine’s, zo ontzettend lekker.

Filmfestival Marrakech

Marrakech is een van de koningssteden van Marokko en ligt in het zuidwesten in het binnenland van Marokko aan de voet van het Atlasgebergte. Vanuit Schiphol Amsterdam vlieg je binnen 4 uur naar deze mooie sprookjesachtige stad. Airport Menara is ultramodern. Het leukst is het als je een hotel of Riad boekt in het oude deel van Marrakech. Vanaf het vliegveld brengt een taxi je naar het oude deel van Marrakech, rijdend door de oude stadspoorten met kleine straatjes en verborgen stegen. Boekte je een luxe hotel in de buitenwijken van Marrakech dan kom je in een moderne nieuwe wijk terecht die te bereiken is via nieuw aangelegde vierbaans wegen. Marrakech is een combinatie van het moderne Marokkaanse leven en het rijke verleden van sprookjes van duizend en een nacht. Wist je dat Marrakech is gebruikt als het decor voor filmscripts als Sex and the City 2, The Bourne Ultimatum en The Mummy? Eind november is het Jaarlijkse filmfestival.

Medina

Marrakech is omringd door oranjerode stadsmuren waarachter de Medina ligt. De Medina bereik je door een van de stadspoorten. De Medina is een doolhof van straatjes en vormt het oude stadscentrum van Marrakech. In de Medina vindt je het grote Jemaa el-Fna plein. Aan de rand van de Medina grenzend aan het Jemaa el-Fna plein liggen de souks. De souks zijn een grote overdekte markt met een doolhof aan kleine straatjes waar je gemakkelijk kunt verdwalen. Vrouwen en kinderen met planken met toegedekte broden gebruiken gemeenschappelijke ovens (ferran) om de broden af te bakken.

Tajines bij een oven buiten.

Djemaa el Fna

Het Jemaa el-Fna plein ligt centraal in het midden van de oude binnenstad en is een geweldig plein waar heel veel gebeurt. Overdag zijn er kramen waar van alles en nog wat wordt aangeboden, slangenbezweerders en schoenenpoetsers. S’avonds verschijnen er de vele eettenten waar je echt heerlijk kunt eten. Vanaf het plein loop je zo de gigantische Souk in. Ook de grote Koutoubia Moskee met de hoge  minaret ligt aan het Jemaa el-Fna plein. Aan de rand van het plein staan koetsjes met paarden die je naar ieder gewenste bestemming brengen.

Traditionele waterverkopers op Djemaa el Fna

Riad Zitoun

Een leuke straat is de Riad Zitoun el-Kdim, die in de uiterste zuidoosthoek van het plein, net voorbij een poortje, begint. De Riad vormt een belangrijke doorsteek naar de oude joodse wijk (deMellah) en de Kasbah, het stadsdeel waar koning Mohammed VI zijn optrekjes heeft.In de straat zelf vind je niet alleen toeristenwaar maar ook voorzieningen voor de locals, die in de steegjes (derb‘s) rondom wonen. Hun vaste kruidenier, kippenhandelaar  en kledingmaker, de grafkoepel van een heilige en een badhuis, om maar wat te noemen. Bij elkaar geven ze een aardige indruk van het alledaagse leven in de medina.
De bekendste bezienswaardigheden van Marrakech vind je in iedere goede reisgids, start je verkenningstocht in ieder geval op het beroemde rariteitenplein Jemaa el-Fna, in het centrum van de oude binnenstad. Je kijkt je ogen uit aan het gevarieerd gezelschap van straatartiesten en gebruik de Koutoubia-minaret als handig oriëntatiepunt.
Bezoek de Medersa Ali Ben Yousef, de rijkelijk gedecoreerde islamitische leerschool in de medina, en de exotische Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent buiten de stadsmuren.

Majorelletuin

Een waarlijk prachtige magische tuin in de kleuren kobaltblauw en geel, een tuin als in een sprookje zo overweldigend mooi. Jacques Majorelle ontwierp in 1924 de botanische Majorelletuin ook wel genoemd Jardin Majorelle.  In deze tijd viel Marokko onder het protectoraat van Frankrijk. De kleur blauwe die Jacques Majorelle voor vele decoratieve elementen gebruikte is kenmerkend voor de tuin. Deze kleur blauw is naar hem vernoemd Majorelle- of kobaltblauw. In de tuin groeien planten uit de 5 continenten w.o. vele exotische planten met en zonder de meest mooie bloemen. Ben je in Marrach dan mag je deze tuin niet missen, een absolute must.
Vanaf 1980 was deze prachtige tuin het eigendom van de bekende modeontwerper Yves Saint Laurent.

Les jardin Majorelles, ooit eigendom van Yves Saint Laurent.

Tajines en couscous

Restaurantjes, overdag zie je ze niet, maar ‘s avonds is het plein één grote gaarkeuken. het eten is heerlijk. Restaurantjes rond het plein Jemaa el-Fna met dakterassen uitzicht op de kookpotten van de eettentjes die op het plein staan.
Halverwege de Riad zitten eenvoudige eettentjes waar je zoete of hartige pannenkoekjes of broodjes gebakkensardientjes kunt ophalen. Alles wordt gebakken waar je bij staat, verser kan het niet.
Schuin tegenover de Saadische graven (een bekende toeristenattractie nabij stadspoort Bab er-Rob) is de ingang van het restaurant Nid’cicogne dat je aan het uithangbord met de ooievaar herkent. Het restaurant is boven, je kunt er heerlijk lunchen of  muntthee met koekjes gebruiken, en kijkt er direct uit op volop bewoondeooievaarsnesten.
’s Middags en ‘s avonds is ook Dar Mimoun aan Derb Ben Amrane (een zijstraatje van de Riad Zitoun Kdim) een aanrader. Deze eetgelegenheid is gevestigd in een oud paleisje en je eet op de binnenplaats of in een van de zijkamers. Je ziet veel van zulke riad’s in Marrakech, maar deze is nog heel relaxed, niet zo opgesmukt en gerestyled als vele andere, en dus betaal je je ook niet blauw.

Marokkaans koken

Kook je eigen Tajine. Da’s pas lekkah. Een traditionele Marokkaanse kookcursus in Marrakesh kun je op op  verschillende locaties volgen, b.v. bij Souk Cuisine of in hotel La Maison Arabe. Er zijn tientallen aanbieders. Soms kun je een kookcursus inclusief overnachting boeken. Doe dat op een boerderij buiten de stad. Dat is pas een avontuur.

Rond de oude stad van Marrakesh staat een kilometerslange muur.
Marrakech heeft de grootste medina van Marokko. Rond de oude stad staat een bijna 20 km lange zandkleurige muur. De gaten in de muur hebben een functie bij het opbouwen van steigers.

Buiten de stadsmuren, nieuwe wijken

De ville nouvelle, de (relatief) nieuwe stadsdelen van Marrakech. mag je beslist niet overslaan. Er zitten veel bijzondere winkels en galeries met mooie kleding, woonaccessoires en moderne kunst, vooral in de zijstraten van de Avenue Mohammed V,  en rond hippe tentjes zoals Kechmara en Le Grand Cafe de la Poste, schuin tegenover het strakke Marrakech Plaza.
In dit stadsdeel Guéliz zie je heel scherp de sociale verscheidenheid, of beter: de gapende kloof tussen arm en rijk. Om daar iets over op te steken, is zelfs de McDonald’s een aanrader. In de nieuwe stad vind je ook superpatisserie Al-Jawda.  Een aardig idee is om hier een doosje gesorteerde koekjes voor thuis te halen. Wel iets prijzig, want de lekkernijen zijn bijna allemaal bereid met amandelen, maar absoluut verrukkeluk.
In dit stadsdeel Guéliz zie je heel scherp de sociale verscheidenheid, of beter: de gapende kloof tussen arm en rijk. Om daar iets over op te steken, is zelfs de McDonald’s een aanrader. In de nieuwe stad vind je ook superpatisserie Al-Jawda.  Een aardig idee is om hier een doosje gesorteerde koekjes voor thuis te halen. Wel iets prijzig, want de lekkernijen zijn bijna allemaal bereid met amandelen, maar absoluut verrukkeluk.

Stadspoorten van Marrakech

Er zijn vier stadspoorten: Bab ed-Debbagh in het oosten, Bab Doukkala in het westen, Bab er-Rob in het zuiden en Bab le-Khmis in het noorden.
Bij de oostelijke stadspoort Bab ed-Debbagh zijn de leerlooierijen. Buiten deze stadspoort zie je de sloppenwijken liggen. Bij de noordelijke stadspoort Bab le-Khmis, buiten de stadsmuur, is de grote vlooienmarkt Souk Bab le-Khmis waar van alles verkocht wordt van kunstgebitten tot horloges.

De traditionele leerlooijerijen van Marakesh.

El Bahia Paleis

Het aan de einde van de 19e eeuw gebouwde paleis Bahia is meer dan een poging om de essentie van de Marokkaanse architectuur en de Islamitische stijl in één gebouw te integreren. De architectuur kenmerkt zich door prachtige mozaïeken en ingelegde plafonds. Een gedeelte van het paleis wordt nog gebruikt door de koninklijke familie wanneer die in Marrakesj is. Het totale complex waarin het paleis gelegen is beslaat meer dan 7 ha. Het paleis en de omliggende tuinen zijn de ideale plek om aan de drukte van de oude binnenstad van Marrakesj te ontsnappen. Hier vind je rust. Hier is ruimte voor een meditatief moment.

Fontein in Paleis Bahia
Vervallen loopbrug op de weg van Asni naar Imlill.
Ook de omgeving van Marrakech is prachtig.
Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.